Sosyal Medya

Güncel

İşini yapmayan ‘Hendekçi belediye’nin yetkisi valilere

Hükümet hendeklerden sorumlu tuttuğu Belediyeleri İç İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan bir yasayla bypass etmeye hazırlanıyor. Yasayla belediyelerin yapmadığı görevleri valiler yapacak.



İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından “hendekçi belediyeler” olarak tabir edilen görevlerini kötüye kullanan belediyelere yaptırım yönündeki yasa çalışmalarına baÅŸladı. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yatırım Ä°zleme ve Koordinasyon BaÅŸkanlığının (YÄ°KOB) etkin ve uygulanabilir hale gelmesi için taslak 3 ay içinde tamamlanacak. Tasarının Haziran sonunda yasalaÅŸması bekleniyor. Amaç belediyelerin görevi kütüye kullanmasını engellemek.

YÄ°KOB’UN ALANI GENÄ°ÅžLÄ°YOR

Çalışma kapsamında büyükÅŸehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri oluÅŸturulması için 2012’de çıkarılan kanunla kurulan YÄ°KOB devreye sokuluyor. YÄ°KOB’un kendi kuruluÅŸ yasası için hazırlanan taslakta, hangi hallerde hangi görevlerin yerine getirileceÄŸi belirlenecek. Valiye baÄŸlı olan YÄ°KOB’un, büyükÅŸehirlerde kamu kurum ve kuruluÅŸlarının yatırım ile hizmetlerinin etkin olarak yapılması gibi görevleri bulunuyor. YÄ°KOB’un görev alanı il ve ilçe belediyeleri de kapsayacak.

BÜTÇE SIKINTISI OLMAYACAK

YİKOB tarafından, Afet Yardım, Acil Çağrı, Yatırım İzleme, Rehberlik ve Denetim, Strateji ve Koordinasyon gibi idari müdürlükler kurabilecek. Valilikler bu müdürlüklere ihtiyaç durumunda uzman veya sözleşmeli personel görevlendirebilecek. Hizmetlerin bedeli ise söz konusu belediyelerin bütçesinden karşılanacak.

Mahalli idarelerin güçlendirilmesi ve yerinden yönetim konusunda herhangi bir yasal sorun bulunmadığını, tedbirlerin görevini kötüye kullananlara karşı olduÄŸunu belirten yetkililer, hizmetlerinin yürütülmesinde dünyada YÄ°KOB gibi örneklerin olduÄŸunu bildirdi. Karşılaşılan sorunların bütün iller için yeni tecrübe olduÄŸunu ifade eden yetkililer, “EÄŸer aksama varsa birinin müdahale etmesi lazım” görüşünü paylaÅŸtılar.

YÄ°KOB HANGÄ° DURUMDA DEVREYE GÄ°RECEK?

Belediyeler, zorunlu olarak yapması gereken çevre temizliÄŸi, toplu ulaşım, yol ve altyapı, içme suyu temini, itfaiye, zabıta,  okul binalarının inÅŸaatı yapmakla mükellef olan belediyelerin, saÄŸlık tesisi açma sorumluluÄŸu var. Bu görevlerini yerine getirmediÄŸi tespit edilen ve halkın talebi olan konularda YÄ°KOB devreye girecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.